Lasten liikennekaupungin kesänuoresta vakkariksi

Viime vuonna sain Helsingin kaupungin kautta kesätyön Lasten liikennekaupungin ohjaajana. Tänä keväänä sain puhelinsoiton, jossa minua pyydettiin uudestaan töihin – tällä kertaa vakiotyöntekijänä, koska olen täysi-ikäinen. Vakiotyöntekijänä eli vakkarina oleminen tarkoittaa sitä, että minulla on hieman erilaiset työtehtävät ja enemmän vastuuta kuin viime vuonna. Olen töissä myös pidemmän aikaa kuin viimeksi, viisi ja puoli viikkoa.

Alku kesätyöpaikassa oli helppo ja stressitön, koska työpaikan arki ja monet työtehtävät olivat samoja kuin viime vuonna ja vielä hyvin muistissa. Esimerkiksi luokassa vedettävät oppitunnit muistuivat mieleen nopeasti ensimmäisten kuuntelukertojen jälkeen. Monet työkaveritkin olivat tuttuja viime vuodesta, vaikka esimerkiksi tämän kesän kesänuoria en tuntenut etukäteen. Kesätyön aloittamista ei tarvinnut jännittää.

Vakkarina minulla on enemmän vastuuta kuin kesänuorella. Suurin ero on se, että olen aina joko aamu- tai iltavuorossa, eli joko avaamassa tai sulkemassa liikennekaupunkia. Olen välillä ensimmäinen tai viimeinen työntekijä paikalla, mistä tulee vastuuta. Jos ketään muuta vakiotyöntekijää ei ole paikalla, toiminta on minun vastuullani. Aamuisin tulen sisään omilla avaimillani ja paikkaa lukitessani minun pitää esimerkiksi muistaa laittaa lukitukset päälle ja sälekaihtimet kiinni. Myös arjen toiminnassa tulee lisää vastuuta, kun muut työntekijät, esimerkiksi kesänuoret, kysyvät neuvoja ja ohjeita työpaikan käytännöistä. Välillä pidän myös huolta työpaikan puhelimesta ja vastaan sen soidessa asiakkaiden kysymyksiin.

Minulle on kerrottu, että valitsemiseeni vaikutti se, että olin viime vuonna ahkera ja hyvä tiimityöskentelijä, tein työni luotettavasti alusta loppuun ja olin mukava työkaveri. Omaksuin hyvin tarvittavan asiakaspalveluasenteen, olin positiivinen ja tulin juttuun sekä lasten kuin vanhempienkin kanssa. Olin kärsivällinen hankalissa tilanteissa ja jaksoin kuunnella puheliaitakin lapsia. Tulin hyvin toimeen muiden työntekijöiden kanssa, mutta en juttelultani unohtanut tehdä töitäni loppuun. Jos haluaa tulla valituksi samaan työpaikkaan uudestaan, tärkeitä asioita ovat hyvä asenne työntekoon, luotettavuus ja ystävällisyys niin asiakkaita kuin työkavereitakin kohtaan. Tärkeää on myös se, ettei liikaa pelkää tehdä virheitä ja yrittää asioita, joissa ei välttämättä ole niin hyvä. Myös se, että osaa kysyä apua ja neuvoja, kun ei osaa, on tärkeä taito.

– Tanja (18v.)