Kesätyöntekijän työpäivä Lasten liikennekaupungissa

Tänä kesänä kesätyöntekijöiden työpäivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 17. Sisään tullessa ensimmäinen tehtävä on viedä ruuat jääkaappiin sekä muut henkilökohtaiset tavarat kaappiin päivän ajaksi. Toisena tehtävänä on laittaa julkisivu kuntoon, viikko-ohjelma näkyviin, kahvio kuntoon ja päivästä riippuen polkuautot tai -pyörät esille.

Ensimmäinen oppitunti alkaa klo 9, ja tunteja pidetään tasatunneittain aina klo 16 asti. Ohjaajat varaavat tunnit joka päivä erikseen tuntivarauslistasta. Tunnilla käydään diaesityksen avulla läpi liikennesääntöjä, jotka pitää osata, kun ajaa liikennekaupungissa. Oppitunnin kesto vaihtelee päivästä ja osallistujien määrästä riippuen. Yleensä tunti kestää n.20-30 min. Teoriaosuuden jälkeen lapsille katsotaan sopivan kokoiset polkuautot tai -pyörät ja kypärät. Ajoaikaa lapsilla on aina seuraavan tunnin alkuun asti. Ajon aikana ohjaajat ovat ulkona valvomassa ja neuvomassa lapsia, mutta oppitunnin vetäjä on kuitenkin päävastuussa lapsista. Ohjaajat ottavat myös oman tuntinsa asiakkaat vastaan portilla. Esimerkiksi klo 11 tunnin vetäjä on portilla klo 10-11.

Vilkkaina päivinä työpäivä menee suurinpiirtein ulkona, mutta hiljaisimpina päivinä tehdään paljon muutakin. Katuja pidetään kunnossa mm. maalaamalla suojateitä. Myös yleisesti siivotaan enemmän ja tehdään pihatöitä kuten haravoimista. Blogiakin päivitetään, kun siihen on aikaa.

Työpäivänä kaiken kiireen keskelle pitää myös järjestää aikaa tauoille. Työpäiviin kuuluu lounas- ja kahvitauko. Ruokatauon saa pitää yleensä silloin, kun on nälkä. Ei voi kuitenkaan lähteä kesken  tehtävää syömään, vaan pitää katsoa jokin hyvä sauma tauolle. Kahvitauko pidetään yleensä iltapäivällä.

Työpäiviin kuuluu myös kahvion ylläpitäminen ja yleisesti asiakkaiden palveleminen. Työntekijät hoitavat kahvilaa vuorotellen. Tänä kesänä pidimme myös ”huoltokurssin” eli opettelimme polkuautojen ja -pyörien huoltamista; renkaiden vaihtoa, ketjujen huoltoa yms.

Työpäivien lopussa ulkona olleet tavarat kuten polkuautot,  -pyörät ja pihakalusteet laitetaan takaisin varastoon ja katsotaan, että puisto jää siistiksi. Asiakkaille kuulutetaan vielä ennen sulkemista kulkuvälineiden ja muiden lainatavaroiden palauttamisesta ja puiston sulkeutumisesta. Ulkotilat jäävät kuitenkin asiakkaiden käyttöön henkilökunnan lähdettyä. Lasten liikennekaupungissa jokainen päivä on erilainen (vaikka viikko-ohjelma ei vaihdu) eikä työpäivinä ole tylsää 🙂 Työporukkakin on aivan mahtava!

-Jannika (17 v. kesätyöntekijä)