Lasten liikennekaupungissa mitataan typpioksidi päästöjä 16.6.2015

Tänään tänne tuli jo aiemmin vierailleet Viljami ja Vesa Helsingin yliopistolta. Heillä on tutkimus meneillään, jossa he tutkivat typpidioksidin määrää ilmassa. Liikennekaupunki sijaitsee niin lähellä autotietä, että tämä on täydellinen paikka tehdä mittauksia. Autoista johtuen ilmassa on paljon saasteita, joten on kiinnostavaa saada tietää kuinka paljon täällä ilmassa leijailee kaikenlaisia hiukkasia.

He tulivat kertomaan heidän tutkimuksestaan, jonka nimi on kasvillisuuden vaikutuksen ilman saastepitoisuuteen. Minulle tuli sellainen kauhistunut olo etten halua enää hengittää tätä ilmaa, jos kerran pitää ihan tutkia saasteiden määrää. Ajattelin heti että näin lähellä autotietä saasteita löytyy varmaan ihan hirveästi. He kertoivat kuitenkin, että he olivat juuri olleet Kiinassa neljä viikkoa, ja Kiinaan verrattuna Suomessa on erittäin puhdasta ilmaa. Se rauhoitti minun mieltäni aika paljon. En kuitenkaan yhtään ihmettele että Suomessa on puhdasta ilmaa, kun täällä kerran puita riittää vaikka muillekin jakaa.

He haluavat saada tietää, että onko typpidioksidin määrässä eroja, kun vertaa viereistä metsää tai liikennekaupungin aluetta. Eli tuleeko ilmansaasteen määrässä eroja kun menee metsään, sillä puut vähentävät ilman virtausta. Halutaan siis nähdä että kuinka paljon puut vaikuttavat ympäröivään ilmanlaatuun. Kai, jos oikein ymmärsin.

Mittaukset tapahtuvat pienen mittarin avulla, joka on noin kahden euron kolikon kokoinen. Nämä pienet mittarit ovat passiivisia keräimiä. Se tarkoittaa sitä, että ne eivät ime ympäröivää ilmaa sisäänsä, niin kuin aktiiviset keräimet tekevät, vaan ilma virtaa niihin luonnollisesti. Keräimet mitä Vesa ja Viljami käyttävät valmistetaan Helsingin yliopistossa, ja ne ovat hyviä koska ne ovat halpoja mutta silti tosi tarkkoja! Ne asetetaan tarpeeksi korkealle että niitä ei melkein huomaa, ja ettei kukaan vahingoita mittareita tai ota niitä pois ym. Niiden päällä on pieni kansi joka suojaa niitä sateelta. Mittarin tulosten ja jonkinlaisen kaavan avulla saadaan laskettua tarkka typpidioksidinmäärä ilmasta. Mittauksen tulokseen vaikuttaa ilman lämpötila ja se että mistä tuulee. Vesa kertoi minulle, että he aikovat pyytää Helsingin jostain ilmastolaitoksesta sellaisen asian, kun tuuliruusu. En oikein ymmärtänyt, että mikä se on, mutta olen sen verran nuori vielä, ettei minun välttämättä tarvitse. Se on kai sellainen, että katsotaan että mistä tuuli tulee ja miten se menee. Mittaus tulee kestää kuukauden ja sitten mittarit viedään laboratorioon analysoitavaksi.

Mittareita asetettiin mahdollisen tasaisin välein, ja sain itsekin asentaa yhden! Se oli kivaa.

Odottelemme tuloksia innolla!

Mittari metsässä
Merkintä vihko
Vesa ja Viljami asentavat mittareita
Vesa ja Viljami asentavat mittaria
Mittari liikennekaupungissa
Typpidioksidimittari
Mittari
Valmis mittari

Mittarin asennus liikennekaupunkiin

-Christel
(Moi, mun nimi on Christel! Olen 16v. nuori ja pääsin Lasten Liikennekaupunkiin kesätöihin kesäkuun ajaksi. Tänne blogiin kirjoitan välillä että mitä täällä tapahtuu ja mitä teen muuta kun opetan lapsille liikennesääntöjä. Hakekaa kaikki tänne ensi kesänä!)